Croatia Airlines smanjio gubitak

Bez autora
Aug 02 2011

Avioprijevoznik Croatia Airlines je u prvom polugodištu ove godine ostvario operativni gubitak od 91,1 milijun kuna, a uključivanjem financijskih troškova krajnji gubitak je iznosio 100 milijuna kuna, što je za 24 posto bolji rezultat u odnosu na godinu ranije. Operativni prihodi porasli su 15 posto zbog većih prihoda od putničkog prometa u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Putnički prihodi su ostvarili rast od 21 posto, što je rezultat porasta broja putnika od 19 posto u prvih šest mjeseci. Prihodi od prijevoza tereta manji su za 4 posto, dok su ostali prihodi iz poslovanja pali 5 posto. Operativni troškovi veći su za 7 posto od ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine. Godina 2011. donosi daleko više izazova, a najznačajniji faktori koji bi mogli negativno utjecati na rast profitabilnosti zračnih prijevoznika i nivo potražnje za uslugama zračnog prometa su cijene nafte te mjere štednje koje su usvojile europske zemlje kako bi se uhvatile u koštac s dužničkom krizom.

Croatia Airlines smanjio gubitakAvioprijevoznik Croatia Airlines je u prvom polugodištu ove godine ostvario operativni gubitak od 91,1 milijun kuna, a uključivanjem financijskih troškova krajnji gubitak je iznosio 100 milijuna kuna, što je za 24 posto bolji rezultat u odnosu na godinu ranije.

Operativni prihodi porasli su 15 posto zbog većih prihoda od putničkog prometa u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, stoji u financijskom izvještaju objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Putnički prihodi su ostvarili rast od 21 posto, što je rezultat porasta broja putnika od 19 posto u prvih šest mjeseci. Prihodi od prijevoza tereta manji su za 4 posto, dok su ostali prihodi iz poslovanja pali 5 posto. Operativni troškovi veći su za 7 posto od ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine, stoji u izvještaju.

''Godina 2011. donosi daleko više izazova, a najznačajniji faktori koji bi mogli negativno utjecati na rast profitabilnosti zračnih prijevoznika i nivo potražnje za uslugama zračnog prometa su cijene nafte te mjere štednje koje su usvojile europske zemlje kako bi se uhvatile u koštac s dužničkom krizom'', navode iz kompanije. Croatia Airlines među ostalim očekuje kako će se poslovanje i u 2011. godini odvijati u uvjetima snažne tržišne konkurencije, osobito u međunarodnom redovitom prometu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik